Vad är CBD och hur fungerar det?

Detta populära ämne erhåller stadigt mer uppmärksamhet allt eftersom dess fördelaktiga egenskaper på kroppen hjälper behövande människor. CBD-produkter klassas som kosttillskott och baseras på industrihampa, eller cannabis som många också kallar det. Hampan består av cirka 400 olika föreningar. Tetrahydrocannabinol (THC) och cannabidiol (CBD) är bara två av dem.

Vad exakt är CBD och ännu viktigare, hur fungerar det?

Dessa frågor står i centrum i denna artikel när vi pratar om en av de mest fascinerande och viktiga föreningarna av cannabis. Hampaväxter är kemiska kraftverk som producerar mer än 400 olika föreningar. Inte alla dessa föreningar är unika för hampa och förekommer även i många andra arter av växter. Det är därför som cannabis kan lukta som tallar eller smaka som färska citroner. Av de 400 föreningarna är mer än 60 av dem helt unika för växtgenet Hampa (Cannabis Sativa). Forskare kallar dessa speciella föreningar ”cannabinoider”. Men inte alla cannabinoider skapas lika. En av dem är cannabidiol (CBD) som håller nyckeln till det stora utbudet av fördelaktiga och terapeutiska effekter som cannabis erbjuder.

Det enda mer komplexa än cannabis biokemi är dess farmakologi. De sätt som cannabis interagerar med människokroppen är mycket invecklade. Men det finns ingen tvekan om att dessa interaktioner har många fördelar på kroppen.

Hur interagerar Cannabidiol (CBD) med kroppen?7412498s

Alla 60 cannabinoider som är unika för växten Hampa (Cannabis Sativa) interagerar med våra kroppar tack vare ett nätverk av neuroner som kallas endocannabinoidsystemet.

Endocannabinoidsystemet löper genom hela kroppen och är laddat med receptorer som binder till de cannabinoider som du introducerar i blodet när du konsumerar cannabis. Det är de kemiska interaktionerna hos dessa förbindelser som skapar en bred och fördelaktig rad gensvar i kroppen.

Utan att förvränga vetenskapen för mycket kan man säga att människor är ”hårt anslutna” till cannabis. Endocannabinoidsystemet löper djupt och berör alla huvudsystemen i kroppen. Och det är därför som CBD och andra cannabinoider kan göra så många saker för oss, från att ändra och reglera humör till att stimulera aptit och minska smärta.

För att förklara det så enkelt som möjligt ser CBD till att saker händer. När CBD binder till endocannabinoidsystemets receptorer stimulerar det alla slags förändringar i kroppen. De flesta av dessa förändringar är otroligt fördelaktiga och forskare fortsätter att upptäcka fantastiska och potentiella användningsområden för dem.

Samtidigt är biverkningarna få och små. Precis som när man intar en ny substans i kroppen kan man uppleva så kallade ”utrensningssymptom” eftersom att kroppens immunförsvar aktiveras. Det är kroppens sätt att rensa ut skräp och boosta immunförsvaret. Dessa symptom kan till exempel vara tung mage och huvudvärk. Men symptomen går typiskt över efter ett par dagar när kroppen vant sig.

CBD som kosttillskott

Det är av dessa anledningar som CBD har ökat avsevärt i popularitet som kosttillskott. Allt fler personer ser och upplever fördelarna med CBD. Det allra populäraste sättet att väva in CBD i sina dagliga rutiner är genom att inta CBD i form av olja. Laglig CBD-olja utvinns från industrihampa och innehåller därför aldrig mer än 0,2% THC, vilket är industrihampans naturliga halt. Detta är en sådan låg och nästintill obefintlig halt att det inte kan påverka dig psykoaktivt. Vill du prova CBD-olja är det mycket viktigt att du köper en godkänd och kontrollerad produkt, till exempel från nordicoil.se.

CBD kan inte göra dig hög

Tvärtom anses substansen vara ansvarig för många av cannabis terapeutiska effekter, från smärtlindring till ett potentiell hjälpmedel för vissa sällsynta former av epilepsi och även för att potentiellt förhindra tillväxten av cancerceller.

Bristen på psykoaktivitet anses vara en av de viktigaste egenskaperna hos CBD. Med andra ord betyder det att cannabidiol inte får dig att bli hög, till skillnad från THC-cannabinoiden som har den välkända egenskapen att producera euforiska känslor.

Så när CBD intas på egen hand upplever användaren ingen psykoaktiv effekt och detta är en viktig egenskap hos cannabinoiden ur medicinskt och juridiskt perspektiv.

Vi kan alltså konkludera att CBD är ett hälsosamt kosttillskott som kan stötta vårt endocannabinoidsystem i kroppen att motverka symptom och åkommor. Biverkningarna är få och små, därför finns det knappt någon anledning till varför man inte borde inkludera CBD i sina vardagliga kost.

Läs mer här.

blogstats trackingpixel

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>